PozoviUpit

Selidbe San Marino

Agencija za selidbe San Marino

Prelepa država San Marino je odredište koje naprosto moraju posetiti svi ljubitelji istorije, ali i zaljubljenici u slikovite panorame i predivnu prirodu. Jedna od najmanjih i najstarijih republika, San Marino, tehnički, nije Italija. Ali je okružena italijanskim Emilia-Romagna i Le Marche regijama u blizini Jadranskog mora, što je čini pogodnom za izlete iz gradova kao što su Firenca ili Bolonja. Ovo su neki od razloga zašto da posetite ovu prelepu državicu.San Marino istovremeno spada medju najmanje,ali i najstarije drzave na Starom kontinentu.Treca najmanja drzava u Evropi,prema predanju osnovana je 301. godine,i iako okruzena u potpunosti teritorijom moderne Italije,uspela je do danasnjih dana da sacuva svoju suverenost.Na teritoriji koja iznosi svega 12 kilometara u precniku,od severa ka jugu,danas zivi oko 30 hiljada stanovnika,mahom starosedelaca,uz neznatan procenat Italijana.
Nas put od Venecije(koja mi je bila primarna destinacija na putu po Italiji) do San Marina vodio je preko Ravene,Cezene i Riminija,veoma dobrim magistralnim putevima,ali sa prisustvom velikog broja kamiona i slepera,sto prilicno moze usporiti kretanje.Drugi nacin(i mozda bolji) da stignete do San Marina iz pravca Venecije je auto-putem preko Padove i Bolonje,ali treba imati na umu da putarina koju placate na dva punkta nije nimalo zanemarljiva.Putovanje iz ovog pravca traje oko dva i po sata,a ukoliko zelite da produzite dalje prema Rimu,u Vecni grad bi stigli za isto toliko vremena.

Agencija za selidbe San Marino
Na ulazu u San Marino,iako zvanicno ova drzava nije clan Evropske Unije,ne postoji granicni prelaz,niti carina,a jedino sto vas upozorava da vise niste u Italiji je veliki natpis na kojem pise “Dobrodosli u svetu zemlju slobode-San Marino”,kao i plavo bele zastave zemlje u koju ulazite,istaknute na vise mesta pored puta.Kad smo vec kod toga,ono sto prilicno skrece paznju je da je kompletna horizontalna signalizacija na putu u plavo-belim tonovima,pocev od pesackih prelaza,preko punih i isprekidanih linija,cak i linija koje obelezavaju parking mesta.Morate voditi racuna i o tome da je u San Marinu ogranicenje brzine manje nego u Italiji,a kazne su prilicno visoke.
Prvo vece nasalje po ulasku u San Marino je Seravele,sa 10-tak hiljada stanovnika,i predstavlja ekonomsko srediste San Marina.Tu se pored mnogih hipermarketa,trznih centara i prodavnica suvenira i hotela nalazi i “Svetski trgovinski centar San Marina”.Seravele je zbog toga prilicno dobro mesto za one koje interesuje soping,jer je moj utisak da su cene bar 15% nize nego u Italiji.Iznad Seravele-a dominira Monte Titano,najvisi vrh San Marina.visine oko 750 metara.Zato od Seravele-a i krece uspon ka Monte Titanu,gde se nalazi glavni grad i politicko srediste San Marina,imena istog kao i drzava-San Marino.Kuhinja San Marina je jednostavna i veoma ukusna, sa kombinacijama ukusa iz susednih regija pomešanih sa lokalnim travama i začinima. Topla preporuka je da potražite Faggioli con le cotiche (supu od graška i slanine), zečiji gulaš i Torta tre Monti (kolač sa čokoladom, oblandama i lešnikom). Kompletirajte obrok ukusnim domaćim vinom.Ulazak iz Italije u San Marino je vrlo jednostavan: ne postoji granična kontrola, tako da vam ne treba pasoš za ulazak … ali možete tražiti pečat u turističkom odeljenju kao suvenir! Lokalna valuta je evro, a službeni jezik je italijanski, iako se većina trgovina i restorana služi engleskim San Marino ima širok spektar muzeja… od tradicionalnih slika do nekonvencionalnih kolekcija. Izdvajamo Državni muzej (sadrži veliku zbirku slika, kovanica i arheoloških predmeta), San Francesco muzej (sa slikama 16. veka), Muzej antičkog oružja, Muzej moderne i savremene umetnosti, Muzej voštanih figura, Muzej neobičnih objekata i Ferrari i Abarth Muzej.Kao nezavisna država, San Marino ima svoju vojsku – jednu od najmanjih na svetu! Fascinantna je tradicija smene straže od aprila do septembra, svakih pola sata od 8 do 6 popodne u Palazzo Pubblico.

Paste your AdWords Remarketing code here
Feedback