PozoviUpit

Selidbe Jermenija

Agencija za selidbe Jermenija

 

Jermenija , ili zvanično Republika Jermenija  je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja. Smeštena je na raskrsnici puteva iz jugozapadne Azije i istočne Evrope između Turske na zapadu, Gruzije na severu, Irana i azerbjedžanske enklave Nahčivan na jugu, te Azerbejdžana i defakto nezavisne Nagornokarabaške Republike na istoku.
Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno istorijskim nasleđem. Kraljevina Jermenija je bila prva država na svetu koja je hrišćanstvo proglasila službenom nacionalnom religijom, još početkom 4. veka — 301. godine. Iako je prema Ustavu Republike Jermenije danas država odvojena od crkve, Ustav uvažava istorijsku važnost Jermenske apostolske crkve kao nacionalne crkve Jermena.
Nekadašnja članica Sovjetskog Saveza danas je članica preko 40 međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Zajednicu nezavisnih država, Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, Svetsku trgovinsku organizaciju, Azijsku razvojnu banku, Organizaciju crnomorske ekonomske saradnje, Frankofonije, a takođe je potpisnica NATO programa Partnerstvo za mir. Jermenija je od 2. januara 2015. član Evroazijske ekonomske unije i zemlja posmatrač u Pokretu nesvrstanih.

Agencija za selidbe Jermenija

Jermensko izvorno ime za državu je Hajk a u srednjem veku tom terminu je dodat iranski sufiks za zemlju stan čime je formiran današnji jermenski naziv Հայաստան — Hajastan. Termin Hajk se tradicionalno veže za legendarnog jermenskog vojskovođu Hajka  koji je po legendi bio Nojev pra-pra unuk — Togarmahov sin, koji je pak bio sin Gomera, a ovaj pak sin Nojevog sina Jafeta. Kada je imao 130 godina Hajk je otišao u Vavilon da gradi Vavilonsku kulu. Vavilonski kralj Nimrod je zahtevao od Hajka da ostane u Vavilonu, ali je Hajk čeznuo za svojom domovinom pod Araratom pa je krišom pobegao. Zato je Nimrod sa svojom vojskom krenuo za njim i sustigao ga kod jezera Van, ali je Hajk uspeo da ubije Nimroda strelom sa tri pera što se po legendi desilo 2492. p. n. e. i da se vrati u svoju domovinu gde je i osnovao prvu jermensku državu u regionu Ararata.
Termin Jermenija prvi put se spominje u staropersijskim Behistunskim natpisima iz 515. p. n. e., kao Armina. Hekatej Miletski je pisao o Jermeniji kao o Αρμενια.Ksenofont je bio prvi koji je detaljnije opisivao jermenska sela i narod. On je pisao kako je jezik kojim govori taj narod veoma sličan persijskom.
Geografija[uredi

Paste your AdWords Remarketing code here
Feedback