PozoviUpit

Selidbe Vašington

Agencija za selidbe Vašington

Vašington, Okrug Kolumbija (engl. Washington, D.C.) je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je ime po Džordžu Vašingtonu, vrhovnom komandantu američke vojske u Američkoj revoluciji i prvom predsedniku SAD.
U Vašingtonu su sedišta sve tri grane američke savezne vlasti (izvršne, zakonodavne i sudske), kao i sedišta većine saveznih službi. Vašington je i sedište Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Organizacije američkih država, kao i mnogih drugih međunarodnih i nacionalnih ustanova. Vašington takođe ima brojne američke spomenike, muzeje i sportske klubove, pa je jedno od glavnih turističkih odredišta u SAD. Osim toga, glavno gradsko šetalište se često koristi za masovne političke demonstracije.
U SAD se grad službeno zove Washington, D.C.. Skraćenica D.C. znači District of Columbia (Okrug Kolumbija), jer je grad smešten u posebnom saveznom okrugu kojim upravlja gradska uprava, pa se u praksi grad i okrug poklapaju.
Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 599.657 stanovnika. Ako se uzme u obzir „metropolitansko područje“ Vašingtona, koje osim okruga uključuje delove Merilenda, Virdžinije i Zapadne Virdžinije, onda ima više od 4,7 miliona stanovnika.

 

Agencija za selidbe Vašington

 

Algonkvinsko pleme Nakontčak naseljavalo je oblast oko reke Anakostije na mestu današnjeg Vašingtona kada su prvi Evropljani stigli u 17. veku.[1] Međutim, Indijanci su proterani iz ove oblasti početkom 18. veka. Na severnoj obali reke Potomak podignuto je naselje Džordžtaun, koje je 1751. od Provincije Merilenddobilo status grada. Grad će biti uključen u teritoriju nove savezne teritorije koja će biti osnovana 40 godina kasnije. Grad Aleksandrija u današnjoj Virdžiniji je takođe prvobitno bio deo okruga.

Džejms Medison je 23. januara 1788. istakao potrebu za postojanje federalnog okruga, tvrdeći da glavni grad države mora ima drugačiji status od saveznih država, u cilju sopstvene bezbednosti i razvoja.Napad gomile ogorčenih vojnika na Kongres u Filadelfiji, poznat kao Pensilvanijska pobuna 1783., je naglasio potrebu vlade da se pobrine za sopstvenu bezbednost.Zato je nalog za uspostavljanje federalnog glavnog grada datu u članu 1, sekciji 8 Ustava SAD, koji dozvoljava da „okrug (ne veći deset kvadratnih milja), uz ustupak pojedinih država, kao i saglasnost Kongresa, postane sedište vlade Sjedinjenih Američkih Država“ Međutim, ustav nije odredio lokaciju za novi glavni grad. U onome što je kasnije postalo poznato kao Nagodba iz 1790., Medison, Aleksandar Hamilton i Tomas Džeferson su napravili sporazum po kojoj bi federalna vlada preuzela ratni dug na sebe od država, pod uslovom da se novi glavni grad se nalazi na negde južnije.


Za sve dodatne informacije, pozovite centralu Beograd +381 66/114 007 ili posaljite upit na: info@beocontrol.com

Kompanija Beocontrol će ceo postupak međunarodne selidbe profesionalno i efikasno sprovesti umesto Vas.Za inostrane klijente,molimo Vas, posetite nas medjunarodni sajt za selidbe – Mooving Serbia. ili pogledajte nase ostale usluge klikom na selidbe-beocontrol.rs/usluge.