PozoviUpit

Selidbe Teksas

Agencija za selidbe Teksas

Teksas (engl. Texas) druga je po veličini i po broju stanovnika savezna država SAD. Smešten je na jugu centralnog dela SAD; prema jugu se graniči sa Meksikom, prema zapadu sa Novi Meksikom, prema severu sa Oklahomom, prema severoistoku sa Arkanzasom i prema istoku sa Luizijanom. Prostire se na površini od 696.241 km² i u njemu živi preko 25 miliona ljudi.
Teksas je poznat i kao Država usamljene zvezde (engl. Lone Star State), jer je posle otcepljenja od Meksika 1836, pa sve do 1845. bio nezavisan. Ta „usamljena zvezda“ se nalazi na zastavi i grbu Teksasa.U Teksasu se mogu sresti sve odlike američkog Juga i Jugozapada. Iako se Teksas uglavnom doživljava kao predeo gde preovlađuje pustinja, što je karakteristika jugozapada SAD, ona zauzima manje od deset posto teritorije. Stanovništvo je skoncentrisano prvenstveno u predelima bivših prerija, pašnjaka, šuma i duž obale Meksičkog mora. Idući sa istoka na zapad sreću se močvare, šume borova, ravnice, brda i na kraju pustinja i planine u oblasti Big Bend.S obzirom da je Teksas posle američkog građanskog rada postao centar govedarstva, veoma česta asocijacija za ovu saveznu državu SAD su kauboji. Međutim već početkom XX veka privreda Teksasa se promenila zahvaljujući otkrivenim nalazištima nafte. Dolazi do ekonomskog buma koji je doprineo razvoju obrazovanja a samim tim se i privreda diversifikuje. Danas je Teksas u samom vrhu u oblasti petrohemije, elektronike, poljoprivrede, energetike, avio industrije i biomedicine. Teksas od 2002. godine ostvaruje najveće prihode od izvoza u SAD i na drugom je mestu po veličini bruto društvenog proizvoda[1] (BDP). Međutim, ako se gleda BDP po stanovniku onda je Teksas tek na 29. mestu u SAD.

 Agencija za selidbe Teksas

 

 

Prvi istorijski dokumenat koji se odnosi na Teksas je mapa obale Meksičkog zaliva iz 1519. koju je napravio Alonso Alvarez de Pineda. Evropske sile se nisu interesovale za Teksas sve dok 1685. Rober Kavelije de la Sal nije greškom osnovao koloniju Fort Sen Lui u zalivu Matagorda umesto na reci Misisipi. Kolonija nije uspela da se održi duže od četiri godine zbog teških uslova života i problema sa Indijancima.
Španske vlasti, zabrinute zbog težnji Francuske, šalju 1690. nekoliko misija u istočni Teksas. Zbog sukoba sa Indijancima španski misionari se vraćaju u Meksiko. Pošto je Francuska počela da nastanjuje Luizijanu, uglavnom na jugu, španske vlasti 1716. ponovo upućuju misije u istočni Teksas. Posle dve godine osnovan je San Antonio, prvi španski grad u Teksasu.
Neprijateljstvo indijanskih plemena i udaljenost od drugih španskih kolonija obeshrabrila je koloniste da se nastanjuju u Teksasu. Samim tim je Teksas bio jedna od najslabije nastanjenih provincija Nove Španije.
Godine 1749. sklopljeno je primirje između Španije i plemena Lipan Apača. Taj sporazum je razljutio druga plemena, prvenstveno Komanče, Tonkave i Hasinaje. Komanči su sklopili pakt sa Španijom 1785. a kasnije su im pomogli da poraze plemena Lipan Apača i Karankava. Povećanjem broja misija dolazi i do prevođenja Indijanaca u hrišćanstvo, pa je do kraja XVIII veka ostalo samo nekoliko nomadskih plemena koja nisu primila hrišćanstvo.