PozoviUpit

Selidbe Oklahoma

Agencija za selidbe Oklahoma

Oklahoma, savezna država u središnjem dijelu SAD-a koja se prostire na oko 180,000 četvornih kilometara, pretežno brežjuljkastog kraja, smještenog sjeverno od rijeke Red River. Glavni vodeni tokovi Arkansas, Cimarron i Canadian teku iz smjera sjeverozapada i pripadaju atlantskom slivu. Kroz Oklahomu prvi 1541. prolazi španjolski istraživač Coronado, u potrazi za ‘Izgubljenim zlatnim gradom’ , a pod vlast SAD.- doći će tek Kupnjom Louisiane (Louisiana Purchase), koju su 1803. kupile od Francuza, čime su dobile otvoren pristup pacifičkoj obali. Ovaj kraj isprva će biti poznat kao Indian Territory, i na njega će ranih 1820.-tih biti preseljeno Pet civiliziranih plemena, a kasnije i ostala nadvladana plemena. Tek šesnaestog dana mjeseca studenog 1907. godine Oklahoma će postati država. Mnogobrojni indijanski rezervati se ukidaju, Indijanci postaju građani SAD.-a, pa im se zemlja dijeli pojedinačno, a ostatak otvara za naseljavanje bijelog stanovništva. Danas je Oklahoma država sa velikim rafinerijama nafte i razvijenom industrijom (automobili, metalurgija). Grad Oklahoma City (506,132; 2000) prometno je čvorište države i njezin glavni grad, a ostali značajniji gradski centri su (2000): Enid (47,045), Edmond (68,315), Lawton (92,757), Tulsa (393,049), Muskogee (38,310) i drugi.

Agencija za selidbe Oklahoma

 

 

Zapadni dio današnje Oklahome organiziran je 1890. u Teritorij Oklahoma, a njezin istočni dio postao je Indijanski teritorij. U to je doba prihvaćen i naziv Oklahoma, koji u jeziku Choctaw Indijanaca znači »crveni ljudi«. Postupno su ukidani indijanski zakoni i sudstvo i uvedena je nova uprava. Kako je u Indijanskom teritoriju sva zemlja bila zajedničko vlasništvo pet plemena, posebna komisija federalne vlade radila je od 1893. na podjeli te zajedničke zemlje na individualne parcele, koje su poslije dodjeljivane bijelim doseljenicima.


Za sve dodatne informacije, pozovite centralu Beograd +381 66/114 007 ili posaljite upit na: info@beocontrol.com

Kompanija Beocontrol će ceo postupak međunarodne selidbe profesionalno i efikasno sprovesti umesto Vas.Za inostrane klijente,molimo Vas, posetite nas medjunarodni sajt za selidbe – Mooving Serbia. ili pogledajte nase ostale usluge klikom na selidbe-beocontrol.rs/usluge.