Selidbe ankviteta i umetničkih dela

 

Selidbe ankviteta i umetničkih dela jesu veoma zahtevne, ali ukoliko znate pravilne korake koji se tiču pakovanja i transporta ovakvih selidbe antikvitetapredmeta – sve će biti u redu. Jasno nam je da ankviteti predstavljaju nešto od velike važnosti za vas, i da su u većini slučajeva veoma krhki i skupi, stoga ćemo upravo tako i rukovati sa njima. Nema ništa delikatnije od selidbe takvih dela čija je vrednost neporcenjiva. Ovde, naravno nije reč samo o materijalnoj vrednosti (koja je najčešće takođe ogromna) već je reč o tome da su u pitanju unikantni radovi koji jednostavno nemaju zamenu.

Vlasnici galerija, velikih antikvarnica i starih umetničkih predmeta među kojima se takođe mogu nalaziti neverovatni retki radovi poznatih starih autora, često su na muci ukoliko trebaju da promene svoj poslovni prostor. Nisu vlasnici galerija i drugih izložbenih prostora, kulturnih centara, antikvarnica i sl. jedini kojima je potrebna specifična usluga selidbe – selidba remek dela, već i oni istinski zaljuljbljenici u umetnost, pravi kolekcionari koji poseduju vredne privatne kolekcije. Ti pravi višegodišnji kolekcionari veoma često dođu u poziciju da nemaju gde više da dodaju nove umetničke predmete svojoj kolekciji, te su prinuđeni da pronađu novi, veći prostor. Njima je svakako potrebna jedna profesionalna usluga selidbe remek dela, odnosno usluga bezbednog transporta njihove velike i dragocene kolekcije.

Osigurajte vredne predmete pre selidbe ankviteta i umetničkih dela

Selidbe ankviteta i umetničkih dela zahtevaju dodatno osiguranje. Ako ste izabrali novi životni prostor, pre pakovanja, obavezno, potražite procenu od strane stručnog lica za sve predmete od izuzetne vrednosti. Takođe, dostavite i jasne fotografije ili video snimke svojih umetničkih dela. Ovakva dokumentacija, uz ocenjenu vrednost je od značaja prilikom osiguranja imovine koju je neophodno izvršiti pre selidbe umetničkih dela. Imajte u vidu da dodatno osiguranje skupocenih stvari ne predstavlja “bačeni” novac. Naprotiv! Jedino tako ćete biti sigurni da će vam njihova vrednost usled eventualnog oštećenja biti u potpunosti isplaćena.

Očistite umetnička dela pre pakovanja

Pre nego što započnete pakovanje umetničkih dela, pažljivo ih očistite. To je od suštinskog značaja za maksimiziranje zaštite. Koristite čistu tkaninu od mikrovlakana kako biste uklonili prašinu sa svih površina. Ukoliko je potrebno, umetničke slike odnesite na profesionalno “doterivanje”. Nemojte da zaboravite da nakon čišćenja metalnih ramova nanesete specijalni zaštitni sloj kako ne bi došlo do stvaranja rđe. Dok drvene okvire možete očistiti lakom za nameštaj.

Selidbe ankviteta i umetničkih dela zahtevaju posebno pakovanje

Prvi korak u pakovanju umetničkih dela jeste da uvek nosite bele rukavice. Uramljene slike treba čvrsto zaviti u platneni materijal ili u puc-puc folije sa vazdušnim mehurićima, a zatim spakovati u drvene sanduke. Robusnije predmete možete da upakujete u specijalni papir. A zatim ih čvrsto fiksirane spakujte u standardne ili prilagođene kutije sa dvostrukim i trostrukim zidovima i omotone mekim zaštitnim materijalom.

Zbog specifičnosti ovih predmeta vodite računa i o promeni vlažnosti vazduha i temperature. Jer, svaka promena je štetna, a može da dovede i do razlepljenja, pa čak i pojave plesni. Ako selidbe umetničkih dela obuhvataju skladištenje stvari i nameštaja uverite se da su temperatura i vlažnost vazduha konstantni. Najoptimalniji uslovi za njih su oko 55 odsto vlažnosti i oko 20 stepeni Celzijusovih. Ukoliko selite stari nameštaj imajte na umu da se lakše seli demontirani nameštaj. Ukoliko za to postoji mogućnost demontirajte namštaj i svaki komad posebno zaštitite.

Selidbe ankviteta i umetničkih dela u inostranstvo

Ukoliko planirate selidbu umetničkog dela u inostranstvo, tim kompanije Beocontrol će se pobrinuti za potrebnu dokumentaciju i dozvole koje su neophodne za prenos dragocenosti van granica naše zemlje. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati nekog od naših agenata, koji su dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.