Psiholozi kažu da na listi najstresnijih događaja u životu selidba zauzima treće mesto. Uz par saveta lakše ćete pregrmeti preseljenje. Predstavljamo savete bez stresa.

Kad samo pomislite koliko imate nameštaja, garderobe, ukrasa, kuhinjskog posuđa, knjiga koje treba spakovati, uhvati vas panika i dođe vam da odustanete od selidbe. I tome ima leka. Tajna je u dobroj pripremi. To je jedini način da se selidba ne pretvori u haos i bespotrebno mučenje. Ipak, ovaj posao nemojte da shvatite olako. Podaci kažu da je za pakovanje stvari iz stana od oko 50 metara kvadratnih potrebno oko mesec dana. Sama pomisao na to je veliki stres. U nastavku vam predstavljamo savete kako obaviti selidbu bez stresa.

POČNITE PRIPREMU NA VREME

Stvari iz svake prostorije u starom stanu treba da pakujete posebno. Spakovane kutije, kofere i kese iz jedne sobe obeležite tako da u svakom trenutku možete da uočite gde se koja stvar nalazi. Najbolje je da za svaku prostoriju napravite nalepnice u drugoj boji.

NAPRAVITE ČEK-LISTU

Iz iskustva ljudi koji se profesionalno bave selidbama, od neprocenjive pomoći je da napravite listu stvari koje treba da uradite tokom selidbe. Ovakva lista će vas držati na pravom koloseku, a kako se približava dan selidbe, imaćete pregled stvari koje ste uradili i štiklirali na listi. Jedino tako se neće dogoditi da zaboravite bitne stvari.

SPAKUJTE FASCIKLU

Organizator selidbe zapravo jeste fascikla u koju ćete odložiti sva dokumenta vezana za stan, izvode iz matičnih knjiga, venčani list, državljanstva, pasoše, račune…

ODREDITE NAJVAŽNIJE KUTIJE

Kako biste odmah po preseljenju mogli da funkcionišete, spakujte za svaku prostoriju jednu kutiju koja će imati prioritet nad svim ostalim paketima i označite je crvenom nalepnicom. Takozvana otvori- me-prvu kutija treba da sadrži stvari koje želite da znate gde su istog časa kad se uselite u nov dom.

Takođe, za svakog člana domaćinstva spakujte po jedan kofer ili ranac njemu neophodnih stvari i držite ih odvojeno.

REŠITE SE VIŠKA STVARI

Najviše vremena tokom selidbe potroši se na pakovanje i raspakivanje, pa ne gubite vreme na stvari koje niste koristili godinama. Selidba je pravo vreme da ih se oslobodite.

DATUM SELIDBE ZAKAŽITE ŠTO RANIJE

Bilo da se selite sami ili da angažujete agenciju za selidbe, na vreme zakažite termin i precizirajte u sat vreme za prevoz.

Pogledajte i dugoročnu vremensku prognozu, jer su vremenske prilike bitne kako bi selidba prošla bez muke i oštećenja stvari.

UZMITE PRAVE MERE

Ne zaboravite da izmerite frižider, mašinu za veš, orman, trosed i druge kabaste stvari. Kad to uradite, proverite da li mogu da stanu u nov prostor, da se pronesu kroz neka vrata ili hodnik. Izmerite i ulaze u novoj zgradi i stanu, hodnike i ostale uske prolaze.

Praktični saveti za pakovanje

  1. Zapakujte svaku stvar posebno
  2. Koristite čvrste kartonske kutije namenjene za selidbu
  3. Stavljajte teške stvari u manje kutije i uvek na dno, kako se ne bi oštetile lakše stvari koje stavljate preko njih
  4. Nikada nemojte da prepunite kutiju
  5. Ispunite praznine u kutiji zgužvanim papirom, jer svaka praznina stvara rizik da se kutija ulubi i stvari oštete
  6. Obeležite svaku kutiju kako biste znali njen sadržaj
  7. Kad napunite kutiju, odmah je zalepite trakom i obeležite je
  8. Pre pakovanja izlepite trakom dno kutije kako biste ga ojačali
  9. Kutije nikada ne lepite po dijagonali