Selidba iz inostranstva u Srbiju

Trajna ili privremena selidba u Srbiju, zahteva upoznavanje sa birokratskom procedurom vezanom za carinu, lični prtljag, unos novca i kućnih ljubimaca. Carinski zakoni su dovoljno jasni i lako primenljivi i ne odudaraju od evropskih.

Kada ste isplanirali selidbu, ne zaboravite da na vreme regulišite svoje račune i dugovanja, otkažete sve telekomunikacione usluge, odjavite se ukoliko ste učlanjeni u neki klub ili udruženje, da prilikom prelaska granice ne biste imali neprilike.

Ukoliko želite da se trajno nastanite u Srbiji, neophodno je da podneste zahtev u Pisarnici Policijske uprave za grad Beograd. Ako privremeno boravite, između ostalog obezbedite putne isprave, prijavu stana i uplatite administrativnu boravišnu taksu.

Strancima se odobrava privremeni boravak ukoliko je zahtev opravdan, uz potvrdu zdravstvenog osiguranja i posedovanje odgovarajuće količine novca za izdržavanje.

Za ulazak u Srbiju biće Vam potrebna:

  • Važeća putna isprava
  • Dokaz o posedovanju finansijskih sredstava u vrednosti od 50 evra po danu (gotovina, čekovi, kreditne kartice)
  • Potvrda o vakcinaciji ako dolazite sa područja zahvaćenih epidemijom
  • Overena punomoć jednog roditelja ako maloletno dete putuje sa drugim roditeljem
  • Polisa zdravstvenog osiguranja

Prenošenje nameštaja nije toliki problem ukoliko se koristi specijalizovani kontejnerski transport. Možete uneti nakit, elelektronske uređaje (kompjuter, fotoaparat, kameru, telefon, mp3, iPhone), različitu sportsku opremu itd. Ako želite da unesete nešto što odstupa od navedenog, obavezno to naglasite na carini.

Za predmete koji imaju istorijsku, kulturnu ili umetničku vrednost, neophodno je pribavljanje posebne dozvole od Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvoljen je unos svih stranih valuta, a na granici ćete popuniti odgovarajući obrazac. Za veće sume novca, transfer u Srbiju izvršite putem bankovnog računa.

Da bi Vaša porodica bila na okupu, povedite i svog kućnog ljubimca, uz prethodnu zdravstvenu potvrdu veterinara prevedenu na srpski jezik. Otvorite i identifikacioni karton i ponesite fotografiju za nepredviđene slučajeve, nestanak i sl.

Sve ovo možete obaviti sami, ili se obratiti profesionalnoj agenciji za selidbe koja će za Vas pribaviti svu potrebnu dokumentaciju i dozvole, obaviti kompletno pakovanje Vašeg pokućstva ili poslovnog prostora, efikasno i u najkraćem vremenskom periodu.