Planirajte svoju selidbu i napravite spisak

Zažto je važno da tokom selidbe napravite spisak stvari koje selite? Tokom selidbe sa jedne lokacije potrebno je preneti veliki broj stvari, različite veličine i važnosti na drugu lokaciju. Te stvari premeštamo često, nekad iz kutije u kutiju, iz kese u kesu, pa one mogu i da se zagube. Nekad ih možete naći, a nekada su zauvek izgubljene!

Da Vam se to ne bi dogodilo neophodno je prvo odrediti koje su Vam stvari jako bitne, od prevelike važnosti. Te stvari treba spakovatispisak posebno i posebno obeležiti (npr.crvenog bojom). Značajne stvari mogu Vam biti dokumenta (lična karta, zdravstvena knjižica, pasoš, vozačka dozvola, diplome, dokumenta o stanu, kući ili firmi, ugovori o kreditu…), novac (možda je i sakriven), nakit, ključevi…Dokumenta možete staviti u posebnu fasciklu, označiti, nakit i novac u kutije, pa sve to obležite kao nešto što je VRLO ZNAČAJNO i jasno recite timu agencije da želite to prvo da Vam prenesu i da ne želite da se to negde zagubi.

Pre nego što počnete selidbu i pakovanje pretražite objekat, prisetite se svih stvari koje ste negde ostavili, sakrili sami od sebe, jer ako to ne uradite, postoji mogućnost da to tu i ostane!

Ne zaboravite da spakujete sve biljke koje posedujete. Ukoliko imate neke životinje, potrebno je i njih presiliti, ali i sve stvari koje su za njih vezane.

Spakujte rokovnike, kuvare, adresare, futrole sa vizit karticama, jer će Vam to svakako trebati na novoj lokaciji. Bitne brojeve telefona i adrese držite u novčaniku, tu je najsigurnije, ukoliko zaboravite novu adresu, a ponekad se i to dešavalo, možete odmah pročitati. Ne zaboravite da ponesete stare ključeve ili ih vratite vlasniku, ako ste podstanar. Nemojte za sobom ostavljati kopije tih ključeva: u sandučetu, saksiji, ispod otirača, kod komšija…

Pre početka sellidbe vratite sve stvari koje nisu vaše, jer time izbegavate situaciju da je slučajno ne zaboravite! To su najčešće pozajmljene knjige iz biblioteke ili od prijatelja, filmove, dvd diskove, cd… Ako to ne uradite, a selite se npr.u drugi grad ili u inostranstvo biće Vam komplikovano da to vratite pravom vlasniku. Uzmite garderobu sa hemijskog čišćenja ako ste je odneli, jer ako to zaboravite moraćete se svakako vraćati na tu lokaciju gde god ona bila.

U posebne kutije pakujte igračke i dečju garderobu. Ne zaboravite da spakujete dečje i ostale foto albume! Bila bi prava šteta da ne ponesete neku stvar koja je važna Vama i Vašem detetu. Sve one stvari koje su lomljive spakujte u kutije, ali obezbedite da se ni tada ne mogu oštetiti. Na primer; keramičko, stakleno i kristalno posuđe obezbedite uvijanjem u novine ili stavljanjem kartona između, to je neka vrsta pregrade. Ne zaboravite da kažete jasno agenciji da su Vam te stvari bitne i da su lomljive, kao i da oni sa vama detaljno predju spisak koji ste napravili. Još jednu stvar treba upamtiti i uraditi: NA KUTIJAMA NAPISATI :RUKUJ PAŽLJIVO-LOMLJIVO!